5 Tipp, hogyan tudod a teraszt nappalivá varázsolni

Akinek van terasza, erkélye, vagy közvetlen kertkapcsolata vágyik rá, hogy a szabadidejét kényelmesen a szabadban tölthesse.  A pandémia rákényszerített bennünket, hogy már a munkát is otthon végezzük, így a terasznak több funkciót is ki kell szolgálnia. Alakás folytatása lett, második kültéri szobává alakult.  Van néhány trükk amivel nemcsak praktikussá, de otthonossá tudjuk tenni a külteret.

Burkolatok

Ahhoz, hogy a külső nappali valóban a ház része lehessen, közvetlen kapcsolattal kell rendelkezzen a főépületünkkel, ugyanakkor ki kell  emelkednie a kertből. Erre már a tervezésénél érdemes figyelni, hiszen a későbbiek folyamán nehéz változtatni pl. a  terasz magasságán, a padozaton, a tetőfedésén.  

TIPP: Két-három lépcsőfokkal a terasza sokkal inkább kapcsolódik a nappalihoz, mint a kerthez, ezáltal pedig a ház meghosszabbítását képezheti. 

Ha a teraszunk közvetlen az épület falához kapcsolódik, akkor figyeljünk arra, hogy a fal színén ne változtassunk, hisz azzal a ház látványképét is megváltoztatnánk.  Inkább burkolat felhelyezésével emeljük ki a teraszt. Ilyen lehet fa, kő burkolat, de ma már számtalan egyéb előregyártott falburkoló közül válogathatunk. A legtöbb felhelyezéséhez nem is kell szakembert igénybevennünk. 

Gondolkozzunk komplexen a fal burkolatával egyidőben válasszuk ki a terasz burkolatát is.  A hatást fokozhatjuk azzal, ha olyan megoldásokat alkalmazunk, amik csak a szobára jellemzőek. Ilyen a szőnyeg. Egyre több szőnyegkereskedésben kapható víztaszító, és UV álló  kültéri szőnyegek, amik hangulatossá teszik a teraszt. Ilyen szőnyeget  


Odoo • Text and Image

Bútorok

A megválasztásához először gondoljuk végig mire szeretnénk használni a teraszt. Ha munkára, vagy étkezésre, akkor fontos a nagy aszta kényelmes székekkel.  Ha a célja az, hogy odakint is a nappalihoz hasonló kényelmes, hangulatos és élhető teret alakítson ki, akkor ne olyan bútorokat válasszon, amikről elsőre látszik, hogy kültérre készültek. Szerencsére ma már a választék igen széles, így kedvére válogathat a nagyobb, öblösebb kialakítású darabok közül, amik akár tökéletesen illenének egy szobába is. A másik fontos lépés a párnák kiválasztása. Mindenképpen puha, ücsörgésre csábító darabokat érdemes ide tervezni, amiknél fontos, hogy a szövetük vízálló legyen. Ezek többsége készen kapható, de ha nem talál az ízlésének megfelelőt, akkor készíthet rájuk huzatot is, csupán az anyagot kell megvennie hozzá. 

Odoo • A picture with a caption
A kevés sokszor több
Odoo • Image and Text

Tv vagy kemence?

Legyen mindkettő!  A nappali hangulatához hozzátartozik a tv, a kertvárosi életérzéshez pedig  kültéri sütés, főzés lehetősége.  

A tévé kérdése egy kicsit bonyolultabb. Ma már léteznek olyan készülékek, melyeket kifejezetten a kültéri használatra fejlesztettek ki, ami persze nem jelenti azt, hogy a -20°C-os téli hőmérsékletet is viselik, de valóban ellenállnak a legtöbb természeti erőpróbának. Az elhelyezésnél azért érdemes a szélsőséges lehetőségeket is számbavenni, így mindenképpen úgy szerelje fel, hogy könnyen leemelhető legyen, és a víz elől is védeni lehessen. 


Árnyékolás és határolás

Szintén benti hatást kelt a teraszak árnyékot adó, ugyanakkor térelválasztónak is ideális textílek használata. Ezek lehetnek könnyed függönyök, de akár olyan anyagok mellett is dönthet, amelyek inkább az árnyékolásra, semmint a hangulat kialakítására helyezik a hangsúlyt. A könnyed, légies textilek, mint például az organza viszont lehetővé teszik, hogy megteremtse a terasz szeparáltságát anélkül, hogy a levegő mozgásáról, vagy éppen a kilátásról le kellene mondania.Kiegészítők

Mint a legtöbb esetben, a végső és teljes hatást a kiegészítőkkel tudja majd elérni. Ezek között pedig nyugodtan legyenek olyanok, amik a teraszokra általában nem jellemzőek: pl. a  tükör, az óra, díszpárnák  jó választás. Az asztalra olyan kiegészítőket tegyünk, aminek nem árt az eső.  Tipp :vágott virág helyett kész virágboxot tegyünk az asztalra, ami színben harmonizál a többi kiegészítővel. Ezeknek nem árt az eső, és ha a súlyuk is megfelelő, akkor a szél sem tehet kárt bennük.

Hangulatvilágítás. Sokan nem gondolnak rá, pedig az esti beszélgetések elengedhetetlen kelléke.

Odoo - Sample 1 for three columns

Hangulatmécsesek

 

Odoo - Sample 1 for three columns

Virágbox

 

Odoo - Sample 1 for three columns

Madaras Kopogtató