Mi a baj a grincsfával?

Mit válassz helyette

Egy szakasz alcím

A grincsfa negatív szimbólumokkal van tele.  Alakja olyan, mint egy gúzsba között fenyő, a hegye nem felfelé, hanem lefelé lóg.  A zsurlóról érdemes tudni, hogy hagyományosan negatív növény, egyes mesékben Zsurló a neve a negatív szereplőnek is. És ha ez még nem lenne elég, elmondom, hogy Magyarországon téli-, és óriás zsurlóból kötik, melyek közül az előbbi súlyosan, az utóbbi enyhén mérgező. A grincsfán sem világítás, sem gyertya nincsen, csak a komorságot sugallja. 

Pár éve kezdte fénykorát élni Magyarországon a grincsfa. Legtöbben inkább divatból használják karácsonyi dekorációnak, a történetét kevesen ismerik.

Odoo • Text and Image
Odoo • Image and Text

Grincsfa története

A történet Amerikából származik. A Grincs című könyvet 1957-ben írta meg Dr. Seuss, azaz Theodor Seuss Geisel német származású amerikai író., aki a könyvet eredetileg gyerekeknek szánta. A Grincs egy mesebeli zöld, szőrös lény, aki gyermekkorában egy félresikerült ajándék miatt megutálta a karácsonyt, így aztán elhatározta, hogy ellopja azt. Egy kislánynak azonban sikerül rábeszélnie, hogy töltse velük az ünnepet, de a városka polgármestere vérig sérti azzal, hogy borotvát ad neki ajándékba.

A Grincs ezen annyira felbőszül, hogy úgy dönt, ellopja a kifalvi Kik városka lakóitól a Karácsonyt, és az összes karácsonyfát, karácsonyi dekorációt, égőket, ajándékokat ellopja. A gonosz terve még sem sikerül, mert a városka lakói akkor is tovább ünnepelnek és énekelnek, hiszen a Karácsony nem a tárgyakban, hanem a szívekben él. Ezt az összetartást és szeretet még a Grincs sem tudja száraz szemmel végignézni, végül meglágyul a szíve, és egész Kifalvát vendégül látja a barlangjában, ahol ő maga vágja fel a pecsenyét az ünnepi asztalon. 

Mit válasszunk a grincsfa helyett

A kézművesek országa van, rengeteg szebbnél szebb karácsonyi és adventi díszt találunk aminek sokkal régebbi hagyományai van Magyarországon. Az adventi koszorúk például az örökkévalóságot formálják meg kerek alakjukkal, gyertyáival a fényt és az életet szimbolizálja, egyre több fény a katolikus hit szerint a közeledő Krisztus teljes világosságára mutat. Ráadásul minden gyertya szimbolizál egy fogalmat. Ennek fényében elmondható, hogy sokkal szebb, hangulatosabb, meghittebb karácsonyi dekoráció, amivel ráhangolódhatunk a karácsonyra,mint a grincsfa. Ha szeretnél pár remek adventi, karácsonyi dekorációt, vagy magad szeretnéd azokat elkészítenimindenképp kattints ide

Odoo • Text and Image

Start writing here...