ÖKODEKO story

Fenntartható gyártás és fogyasztás

Mitől fenntartható egy termék, mi az ÖKO címke, van olyan, hogy etikus design?  

Nézzünk a termék mögé, az alapanyag beszerzésétől az értékesítésig.  Nemcsak Ökológiai szempontból, de a gyártás költségmegtakarítása céljából is a gyártóknak egyre nagyobb  kihívással kell szembenézniük, és számos  változtatásokat kell életbe léptetni. Új kihívás, hogy kevesebb anyagot és energiát felhasználva több értéket állítsanak elő,  egyúttal pedig minimalizálni kell a környezetre gyakorolt káros hatásokat. Azaz kevesebből többet kell kihozni.

Sokszor egy egyszerű módosítás a  termelési eljárásokban hatékonyan javíthatja, olcsóbbá teheti a termék előállítást, ugyanakkor számottevően csökkentheti a környezetszennyezést és a hulladékképződést.

Odoo • Text and Image

Hogyan tudjuk jobb hellyé tenni a világot? 

A gyakorlatból hoztunk példát. Megkérdeztük Lechner István Zoltánt az ÖKODEKO termékek egyik tervezőjét, hogy náluk mit jelent az ÖKO termék, mitől mások a márkanév alatt forgalmazott termékek? 

  LI: Már a tervezés során olyan szoftvereket használunk, amivel a legoptimálisabb anyagterítéket érhetünk el, azaz szinte nulla hulladék keletkezik A gyártás során alkalmazunk olyan eljárásokat, amikkel jelentős villamosenergiát takarítunk meg. Például  lézer szabászgépet használunk az alapanyagok, a táskák és a lakásdekorációs termékek vágása esetében is. Ezzel a szabás pontosabb, kevesebb a hulladék, viszont  magasabb minőségű a végtermék. A lézergépek áramfogyasztása jóval kevesebb, mint a hagyományos lapszabászati gépeké. Pl. egy táska esetében 70% az energiamegtakarításunk, ennyivel kevesebb természeti erőforrást használunk fel, mint a hagyományos gyártási technológiával dolgozó cégek.

Admin: Úgy tudtam, hogy attól vagytok társadalmi vállalkozás, mert megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztattok, hogyan jött a képbe a környezettudatosság? 

LI: Az etikus design a szívügyünk, amit nem teherként, hanem erőforrásként, a vállalkozásunk egészére nézve is  előnyként értékelünk. Előnyt jelent, mert a működési költségeink és a nyersanyag függőségünk csökkent, ugyanakkor ki tudjuk egyenlíteni azt a különbséget, ami a hátrányos helyzetű dolgozónk alacsonyabb munkakompetenciáiból adódnak.  Mindenki olyan munkát végez amiben jó, és sikerélménye van,  amit pedig nem tudunk emberi erőforrással ellátni, ahhoz keresünk megfelelő energiatakarékos gépeket, gyártási eljárásokat.  A pandémia alatt megtapasztaltuk, hogy mind a textil gyártás, mind a fa alapanyagú lakásdekorációs termékeink esetében mennyire ki vagyunk szolgáltatva a kínai piacnak. Gőzerővel kezdtük el az innovációs munkát, a meglévő és új termékeink esetében, a beszerzett alapanyagok kiváltását saját gyártásúra. Mára a karácsonyi termékeink 90%-a saját  alapanyaggal készül, amire nagyon büszkék vagyunk

Odoo • Text and Image
Odoo • Image and Text

Kell az innováció, a nyitottság az újra

Admin: A környezettudatos gyártáson kívül van másfajta öko innovációs tevékenységetek?

I: A környezettudatos tervezést kibővítettük az újrahasznosítással.Kárpitos cégekkel kötöttünk együttműködést, az általuk lebontott kárpit bőrt – ami újonnan drága  marhabőr lenne -  begyűjtjük, majd tisztítás után egyes táskáinknál felhasználjuk.  Egészen különleges patinát ad a végterméknek. 

De számtalan lakásdekorációs terméknél is használunk hulladékot pl. papír újra hasznosításával készítünk ajándékdobozokat, ajtókopogtatókat. A fahulladékból kisebb dekorációs alapanyagok készülnek.

Admin: A környezettudatosság nem drágítja meg a termék árát?

  LI: Nem sőt. Az ökoinnováció amellett, hogy  mérsékeli a termelési folyamatok káros környezeti hatásait, segíthet abban, hogy teljes életciklus  során javuljon a termékeink általános  környezeti teljesítménye. Azt tapasztalatunk, hogy a jobb termelési technológiával előállított termékek iránti kereslet nőtt, köszönhető a jobb minőségnek, a megfizethető árnak, amit azért tudunk hosszútávon  tartani - a dráguló alapanyag árak mellett is - mert azok nagy részét magunk állítjuk elő.  Szerencsére sikerült a vásárlóink felé is kommunikálni a környezettudatosság iránti elkötelezettségünket, egyre többen vannak akik a vásárlási döntéseik során ezt a szempontot is figyelembe veszik.  

A jövő

Admin: Jó hogy említetted a vásárlók felé történő kommunikációt. Ez hogyan jelenik meg a gyakorlatban?

LI: Két éve kezdtük el céltudatosan az öko termékek gyártását, melyek ÖKODEKO márkanév alatt kerülnek a piacra. Ehhez természetesen ökocimke is társul - céltudatosankraft papírból - illetve egy rövid ismertetőben köszönjük meg, hogy a vásárló a fenntartható terméket választotta. És legfőképpen, hogy vásárlásával az öko-etikus designt és a megváltozott munkaképességű dolgozóink foglalkoztatását támogatja.

Admin: Mik a terveitek a jövőre nézve?

 LI: Bővíteni kívánjuk a környezetkímélő gyártási folyamatokat, hamarosan új CNC gépeket szerzünk be, így a kisbútorok gyártásával bővítjük az ÖKODEKO termékcsaládot. A helyi általános és középiskolás diákokat szeretnénk bevonni az újrahasznosításba, versenyt hirdetünk, hogy minél több megunt, használt farmer a kidobás helyett egy új életet kapjon. Fiatal tervezőket vonunk be a lakberendezési és divattermékeink tervezésébe. Ezt a jövőben is folytatni fogjuk, megjelenési lehetőséget szeretnénk biztosítani számukra különböző online és kapcsolódó szakmai rendezvényeken.

Kövessétek közösségi oldalunkat, ahol bepillanthattok műhelyünk munkájába és az új,  aktuálisan a karácsonyi termékeket is első kézből tudjátok megnézni.

Odoo • Text and Image

Start writing here...